Grad bez beskućnika

Toliko malo dobre političke volje treba kako bi se na lokalnoj razini uredio problem beskućništva. Pravi primjer za to je Medicine Hat, grad u Kanadi od 60.000 stanovnika. Rezultat je to odluke gradskih vlasti kako je smještaj u dostupne kuće i stanove, o trošak grada, obavezan za svakoga tko je proveo više od 10 dana u prihvatilištu za beskućnike.

Gradonačelnik , inicijator gradske odluke,  rekao je kako uvijek ima mjesta za smještaj, te da je rok od deset dana obvezujući za nadležne gradske službe. U tom roku službe moraju pronaći adekvatan smještaj, a osoba koja nema dom, može boraviti na ulici ili u prihvatilištu najduže 10 dana.

Housing first je projekt  koji je postavio stvari na svoje mjesto. Naime, prije je bilo, želiš li dom, moraš se skinuti s alkohola i droga, a tek onda ćemo ti dati dom. Međutim, teško se odviknuti od narkotika, na klupi u parku ili ispod mosta”, rekao je gradonačelnik Ted Clugston.

Projekt je započeo 2009-te godine, kada su gradske vlasti sagradile domove za oko 900 beskućnika a dobru praksu prihvatio je i grad Utah u SAD-u.

Računica je jasna. Jedan beskućnik Kanađane košta oko 100 tisuća dolara godišnje, a izgradnja jednog stana u zgradi košta  oko 20 tisuća dolara. Smještavanjem beskućnika u stanove opao je broj intervencija hitnih službi, policije i bolnica.

Ovo je najjeftiniji i najhumaniji način kako s ljudima postupati ljudski”, zaključio je gradonačelnik Medicine Hata. 

Izvor: Magazin.hr