Prilika za osječke beskućnike

Nakon godina iščekivanja, beskućnici su u Zavodu za zapošljavanje uvršteni u posebnu socijalnu kategoriju u okviru Mjera za poticanje zapošljavanja. Za stotine beskućnika u Hrvatskoj to će značiti potencijalni pronalazak (dugoočekivanog) posla, što bi ih potom trebalo motivirati za život izvan prihvatilišta za beskućnike i povratak mnogima od njih uobičajenim radnim aktivnostima.

Organizacije koje se bave problematikom beskućništva zahvalni su  regionalnim uredima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a među onima koji očekuju da će se u evidenciji naći beskućnici, odnosno iz nje izbrisati, jest i osječki ured, čiji predstojnik Željko Bugarić kaže da se spomenute mjere odnose uglavnom na javne radove.

- Poslodavac je taj koji bira koga će zaposliti, no beskućnici su ugrožena kategorija i kao takvi su nositelji povlastica koje poslodavci mogu koristiti. Mi im to omogućujemo, no i evidentirani beskućnici imaju određene uvjete, kao što je evidencija u Zavodu, ali i sve obveze koje imaju nezaposlene osobe. Točnije, moraju tražiti posao - objasnio je Bugarić, dodavši da su povlastice različite.

Kad su u pitanju osječki beskućnici, u Domu sv. Vinka još u studenome počele su radionice u sklopu projekta “Resocijalizacija beskućnika - razvoj novih vještina i podrška pri zapošljavanju”. Uz već održanu informatičku radionicu, za veljaču je predviđena još jedna, na kojoj će djelatnici osječkog Zavoda za zapošljavanje beskućnicima prikazati što se nudi, gdje je najveća potreba za zaposlenjem i slično.

Loše je pak to što je od 22 beskućnika, koliko ih je trenutno u osječkom prihvatilištu, kako doznajemo, radno sposobno samo njih desetak. Međutim, cjelokupan projekt, koji se na neki način veže uza spomenute mjere, bit će od koristi onome tko grčevito traži posao kako bi za njega beskućništvo postalo prošlost.

Izvor: Glas Slavonije

Novinar: M. Mihelić