Svjetski dan beskućnika obilježavamo u Zagrebu

Svjetski dan beskućnika i ove godine obilježava se 10. listopada. Organizacije iz čitavog svijeta, na različite načine, tog dana provode aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti za problematiku beskućništva. Ove godine predstavnici članica Hrvatska mreža za beskućnike, beskućnici, studenti socijalnog rada, prijatelji i suradnici koji doprinose skrbi o beskućnicima, Svjetski dan beskućnika obilježit će javnim okupljanjem na Trgu bana Josipa Jelačića (sjeveroistočna strana) u vremenu od 8,15 do 9,45 i zajedno poslali poruku široj javnosti o problemu beskućništva-najekstremnijem obliku siromaštva i socijalne isključenosti!

Povodom Svjetskog dana beskućnika, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Caritas Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatska mreža za beskućnike organizirali su Konferenciju o beskućništvu pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba gosp. Milana Bandića.

Konferenciji će nazočit i zamjenik ministrice socijalne politike i mladih gosp. Ante Babić.

Na konferenciju se prijavilo 130 stručnjaka iz područja socijalne skrbi iz cijele Hrvatske, predstavniciiz tijela državne uprave te lokalne i područne samouprave (koordinatori za skrb o beskućnicima u županijama,  predstavnici gradskih i županijskih ureda za socijalnu skrb koji su na svom području organizirali skrb  o beskućnicima), akademske zajednice, prihvatilišta/prenoćišta u Hrvatskoj,  centar za socijalnu skrb te drugih institucija i organizacija koje  doprinose skrbi o  beskućnicima na području Grada Zagreba I Hrvatske.

Konferencije daje prigodu upoznavanja sa siromaštvom u RH i beskućništvom kao njegovim najekstremnijim oblikom te s programima skrbi o beskućnicima u EU, Sloveniji i  Hrvatskoj.

Na Konferenciji će posebna biti posvećena prevenciji beskućništva i socijalnom uključivanju beskućnika te poticanju jedinica lokalne i područne samouprave koji ne provode programe skrbi o beskućnicima na provedbu istih. 

Konferencija se održava u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, Kaptol 29a (neposredno iza katedrale) od 10,00 do 16,00 sati.