I knjižnice su Ponos Hrvatske!

Među dobitnicima nagrade Ponos Hrvatske za 2016. godinu po prvi put našle su se knjižnice. Knjižnice grada Zagreba i knjižničarka Sanja Bunić, dobili su nagradu za rad s beskućnicima. Naime, već sedmu godinu za redom organiziraju razne programe podrške beskućnicima kroz projekt „Knjigom do krova“.

Uz radionice informacijske pismenosti, kroz koje je do sada prošlo preko stotinjak beskućnika, od kojih je dvadesetak njih našlo povremeno zaposlenje, a jedan i stalno, organiziraju se i zajednička tjedna druženja te razna događanja. (http://beskucnik.kgz.hr/). Cilj projekta je uključivanje beskućnika u društvena i kulturna zbivanja. Osobita pažnja posvećuje se rušenju predrasuda o njima.

U svom radu Sanja Bunić imala je punu podršku svoje matične ustanove i ravnateljice Knjižnica grada Zagreba Davorke Bastić, koja ističe kako nikad nije sumnjala u uspjeh projekta. U prilog tome ide i međunarodno priznanje EIFL-a, neprofitne organizacije koja se bavi jačanjem kapaciteta knjižnica za edukaciju, učenje, istraživanje i održivi razvoj zajednice.

Projekt „Knjigom do krova“ i rad knjižnica s beskućnicima ovom nagradom prepoznala je i šira hrvatska javnost. Više možete doznati na: http://www.ponoshrvatske.hr/heroji/2016/sanja-bunic-i-kgz-7878/.